RECENZJA: Duetus maseczka do twarzy

Duetus maseczka do twarzy recenzja zdjęcie w tle

Cześć!
Nieustannie w swoich artykułach powtarzam Wam o tym, że oczyszczanie skóry twarzy i ciała jest podstawą codziennej pielęgnacji. Zawsze należy pamiętać o odpowiednio oczyszczonej i nawilżonej skórze aby zachować jej zdrowy i piękny wygląd! Naturalnie proces pielęgnacji naszej cery bez wątpienia należy wzbogacać w różnego rodzaju maseczki, a zwłaszcza te oczyszczająco-nawilżające (o maseczkach do twarzy pisałam niejednokrotnie, dlatego polecam Wam również zapoznanie się z treścią poprzednich wpisów na blogukategoria recenzja). Dlatego w dzisiejszym artykule przedstawię Wam mój ostatni nabytek jakim jest – Duetus maseczka do twarzy. Jeśli jesteś ciekawa co skrywa w sobie i jak działa duetus maseczka do twarzy zachęcam Cię do zapoznania się z recenzją!

Z artykułu dowiecie się między innymi:

  • Co w swoim składzie zawiera duetus maseczka do twarzy
  • Jakie działanie ma duetus maseczka do twarzy
  • Jak u mnie sprawdziła się maseczka

Zanim przejdę do konkretów chce zaznaczyć, że jestem przede wszystkim miłośniczką naturalnych metod pielęgnacji w tym również domowych maseczek. Jednak również zdarza się, że stosuję gotowe maseczki zakupione w drogerii. Ze względu na fakt, iż duetus maseczka do twarzy zaciekawiła mnie swoim składem oraz ceną (tutaj możesz sprawdzić cenę) postanowiłam więc ją przetestować.

Duetus maseczka do twarzy – skład

Ze względu na to, że w artykule „Baza INCI – Czym jest? Jak korzystać” możecie przeczytać, jak prawidłowo odczytać skład produktu, to za pomocą zdjęcia przedstawiam Wam pełny skład maseczki do twarzy, który możecie sami przeanalizować (krótka powtóreczka). Natomiast poniżej scharakteryzuję najważniejsze i aktywne substancje tej maseczki.

duetus maseczka do twarzy recenzja skład

Olej z konopi – nazwa INCI Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil

Już sama nazwa olejku budzi różne ‚nielegalne’ skojarzenia, ale spokojnie olej konopny używany w kosmetyce nie pochodzi z konopi indyjskich (mających właściwości narkotyczne), lecz z ich siostrzanej odmiany, konopi siewnych. Olej z konopi jest w ścisłej czołówce pod względem właściwości pielęgnacyjnych, ponieważ posiada bogaty skład nienasyconych kwasów tłuszczowych minerałów i witamin (A, D, E, K). Ten olejek świetnie odbudowuje płaszcz hydrolipidowy naskórka i uzupełnia uszkodzenia w cemencie międzykomórkowym, dzięki czemu skóra nie traci wilgoci, a naskórek lepiej pełni swoje funkcje ochronne. Również łagodzi stany zapalne i pomaga w walce z chorobami skórnymi takimi jak: łuszczyca, egzemy, atopowe zapalenie skóry. Godnym uwagi jest fakt, że olejek z konopi regeneruje skórę, zapobiega przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek, pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego zabezpieczając skórę przed działaniem promieniowania UV.

Węgiel aktywny – nazwa INCI Activated Charcoal

Węgiel aktywny w kosmetyce wykorzystywany jest dzięki swojej cennej zdolności pochłaniania toksyn, zanieczyszczeń ze skóry, zrogowaciałego naskórka i nadmiaru sebum. Również substancja ta działa antybakteryjne, rozjaśniająco, przeciwzapalnie i kojąco. Z tego względu stosowany jest w produktach służących do oczyszczania skóry. Regularne stosowanie węgla aktywnego pomaga zwalczać zaskórniaki oraz złagodzić stany zapalne skóry, pozostawiając uczucie świeżości i ukojenia. Związki węgla aktywnego są łagodne dla skóry oraz nie powodują żadnych podrażnień. Nadaje się do stosowania przy każdym typie cery.

Kwas salicylowynazwa INCI Salicylic Acid

Jest to organiczny związek chemiczny, który naturalnie swoje cenne zastosowanie znalazł również w kosmetyce. Ogólnie kwas salicylowy służy jako środek dezynfekujący, ponieważ wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego w kosmetykach stosowany jest, jako związek walczący z niedoskonałościami, stanami zapalnymi na skórze. Silnie oczyszcza i odkaża naskórek, więc obowiązkowo zalecany jest osobą walczącym z trądzikiem. Przy regularnym stosowaniu oczyszcza i zawęża pory. Sam kwas ma również właściwości regenerujące oraz keratoplastyczne, to znaczy, że stymuluje odnowę naskórka. Kwas salicylowy jest delikatny (naturalnie zależy to od stężenia), więc nie powoduje podrażnień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *