Gorzka czekolada i kakao – zdrowotne działanie

pic of dark chocolate lying on the table

Cześć!
W dzisiejszym artykule pokrótce wyjaśnię Wam, dlaczego zdrową dietę warto wzbogacić w dobrej jakości gorzką czekoladę. Dowiecie się jakie zdrowotne działanie posiada gorzka czekolada oraz jakie właściwości posiada cenny surowiec kakaowca.

Czekolada nie taka straszna, jak ją malują!

Podstawowym składnikiem każdej czekolady jest kakao. Ważnym aspektem jest to żeby czekolada była gorzka i wartościowa musi zawierać od 70 aż do 99 procent kakao.

Kakao – cenny surowiec kakaowca

nasiona kakaowca, proszek kakaowy i gorzka czekolada leżące na drewnianym stole
almonds, cacao powder and dark chocolate lying at wooden table

Kakaowiec to gatunek drzewa z którego otrzymywane są ziarna kakao. Roślina uprawiana jest w klimatach tropikalnych, między innymi w Afryce Azji i Amazonii. Drzewo kakaowe wydaje owoce przez cały rok, które istotnie zawierają kilkadziesiąt ziarenek.

Kakao – proces pozyskiwania

Dojrzałe, zakryte owoce przez kilka dni (około pięciu) spokojnie fermentują, a następnie wydobywa się z nich ziarna, które ponownie poddaje się fermentacji. Kolejno pozyskane ziarenka suszy się i poddaje procesowi prażenia oraz mielenia, tym samym otrzymując miazgę kakaową. W procesie tłoczenia z miazgi otrzymuje się masło kakaowe oraz suchy proszek, który służy do produkcji kakao.

Kakao – wartości odżywcze

Ziarna kakao są bogatym źródłem wielu witaminek, mikroelementów oraz zdrowych tłuszczy.

Zawartość składników odżywczych w 100 g kakao:

Wartość energetyczna – 12 kcal

Białko – 1.06 g
Tłuszcz – 0.74 g
Węglowodany, w tym cukry – 57.90 g
Błonnik – 2.00 g

W kakao spotkamy również witaminy, jak i minerały.

Kakao – zawartość witamin

  • Witaminy z grupy B – Wpływają na dobre samopoczucie i pamięć,
  • Witamina K – Przede wszystkim uszczelnia naczynia krwionośne. Tym samym zapobiega ich pękaniu oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi,
  • Witamina E – Jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem i uszkodzeniem komórek wywoływanym przez wolne rodniki.

Kakao – zawartość minerałów

  • Wapń – Odpowiada za mocne kości, zdrowe zęby, sprawne mięśnie i dobry sen,
  • Żelazo – Wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego,
  • Magnez – Usprawnia pracę szarych komórek i pomaga zapobiegać chorobom serca,
  • Fosfor – Odpowiada za zdrowe i mocne kości,
  • Potas – Jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i zapobiega obrzękom,
  • Sód – Reguluje gospodarkę wodną organizmu, czyli zatrzymuje wodę w organizmie i odpowiada za jej prawidłowe rozmieszczenie w ustroju,
  • Cynk – Pełni funkcję obronną przed przeziębieniem, grypą i infekcjami.

Kakao – zawartość kwasów tłuszczowych

  • Kwasy tłuszczowe nasycone – Skoncentrowane źródło energii,
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – Zapobiegają i łagodzą przebieg schorzeń takich jak zawał mięśnia serowego.

Kakao – działanie pobudzające

Kakao posiada również właściwości pobudzające. Zawdzięcza je zawartości kofeiny, której wbrew powszechnej opinii nie spotkamy tylko i wyłącznie w kawie. Kofeina pobudza nas poprzez działanie na korę mózgową. Powoduje lepsze skupienie uwagi, wydłuża czas koncentracji, zmniejsza zmęczenie i senność.

UWAGA!
Masło kakaowe oraz kakao służą do wyrobu czekolady. Natomiast z proszku kakaowego wytwarzany jest aromatyczny napój o właściwościach regenerujących i pobudzającym działaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *