AGE: Czym jest i jak z nim walczyć?

klepsydra, zdjęcie nagłówkowe czym jest AGE, Anti-AGE i jak z nim walczyć?

Cześć!
Z pewnością nieraz wiele z Was spotkało się z kosmetykami, produktami do pielęgnacji i zabiegami, które oferują nam efekt Anti-AGE. Krótko mówiąc Anti-AGE oznacza przeciw-starzenie, lecz czy kiedykolwiek któraś z Was zastanawiała się głębiej co to właściwie jest to AGE? Jeśli jesteś ciekawa co to jest AGE, jego proces powstawania oraz ‚zatrzymanie’ go, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Dlatego zachęcam Cię do zapoznania się z jego treścią.

Z artykułu dowiecie się między innymi:

  • Czym jest AGE
  • Jak powstaje AGE
  • Co wpływa na zwiększenie poziomu AGE
  • Jak obniżyć poziom AGE
  • Jakich substancje Anti-AGE użyć do pielęgnacji skóry

Zanim przejdę do konkretów chcę zaznaczyć, że brak energii, wyczerpanie, różnego rodzaju dolegliwości oraz widoczne procesy starzenia się skóry w tym zmarszczki. Zmarszczki pojawiają się z wiekiem, w głównej mierze zależą od tego magicznego AGE, a nie od zwiększających się cyferek w liczbie lat.

Co to jest AGE?

AGE to skrót od advanced glycation end-products, czyli w wolnym tłumaczeniu zaawansowane produkty końcowe glikacji. Otóż proces glikacji, czyli AGE polega na niepoprawnym oddziaływaniu we krwi cukru glukozowego, który przyłącza się do różnych cząsteczek białkowych i zmienia ich właściwości. Proces ten zachodzi samoistnie. Podstawowym parametrem wyznaczającym szybkość zachodzenia tej reakcji w danej chwili jest aktualne stężenie glukozy (fruktozy, galaktozy) we krwi. Im wyższe jest to stężenie, tym szybciej zachodzi reakcja.

AGE powstaje kiedy obecny w naszej krwi cukier, przyłącza się do białek w naszym ciele.

Dla wyjaśnienia króciutko napiszę Wam o poziomie cukru we krwi i znajdujących się w organizmie białkach.

Prawidłowy poziom cukru we krwi

Badanie poziomu cukru we krwi pełni główną rolę między innymi w diagnostyce cukrzycy. Prawidłowa norma cukru we krwi u dorosłej osoby mieści się w granicy 70-99 mg/dl (3,9– –5,5 mmol/l). Podwyższona glukoza, która utrzymuje się przez długi czas może doprowadzić do poważnych powikłań na przykład uszkodzenia nerwów, naczyń krwionośnych, utrata wzroku czy niewydolność nerek. Aby temu zapobiec należy obniżyć poziom glukozy.

Jak obniżyć poziom glukozy we krwi?

Przede wszystkim należy wprowadzić zdrową dietę, w której skład wchodzą produkty o niskim oraz średnim indeksie glikemicznym. Są to między innymi surowe warzywa, nabiał, ciemne pełnowartościowe pieczywo i makarony. Wszystko należy spożywać w odpowiednich ilościach, nie przesadzać z dostarczaniem wysokich kalorii.

Czym jest AGE? 
Białko + cukier = AGE
Jak walczyć z AGE?

Białko w AGE

Bez wątpienia białko to podstawowy budulec wszystkich narządów w organizmie. Wchodzi w skład enzymów, hormonów, przeciwciał. Białka uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim możliwy jest nasz prawidłowy wzrost i rozwój, a także regeneracja uszkodzeń. Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P i inne.

UWAGA!
AGE zachodzi w naszym organizmie bardzo powoli, a mechanizmy obronne organizmu starają się usuwać uszkodzone białka i na ich miejsce budują nowe. Aczkolwiek z upływem czasu, jeśli nie powstrzymamy ich gromadzenia to proces starzenia bardzo szybko może zacząć przyspieszać.

Etapy AGE

Proces przyłączania się cząsteczki cukru do białka jest dwuetapowy.

Pierwszy etap AGE

Jest odwracalny i nieszkodliwy, czyli istotnie po osiągnięciu stanu równowagi reakcja zachodzi z taką samą szybkością w obie strony. Stan równowagi osiągany jest po ok. 1 miesiącu, co w praktyce oznacza, że dla białek o szybkim obrocie w organizmie, nie jest on osiągany nigdy. Białka do których przyłącza się glukoza zdążą zostać rozłożone, a na ich miejsce powstają nowe ”czyste”.

Drugi etap AGE

Jest już nieodwracalny. Podlegają im białka pozostające długo w organizmie, jak np. kolagen (białko skóry, ścięgien, chrząstek, kości).

Jaki wpływ na nasz organizm ma AGE?

Pragnę zaznaczyć, że najbardziej narażony na działanie glikacji, czyli słynnego AGE jest nasz układ krwionośny, serce, nerki (odkładanie się glikozylowanych białek w kłębkach nerkowych prowadzi do osłabienia ich pracy), mózg i oczy (glikozylacja białek soczewki jest jednym z mechanizmów rozwoju zaćmy). AGE bez wątpienia zwiększa poziom cukru we krwi. Zmienia się norma cukru i tym samym powoduje wzrost masy ciała, bóle stawów oraz kłopoty z zapamiętywaniem. Proces ten niszczy kolagen (białko nadające tkankom odporność na rozciąganie) i elastynę (białko powodujące, że tkanki po rozciągnięciu lub ściśnięciu odzyskują swój pierwotny kształt i wielkość, na przykład skóra) w naszej skórze, przez co skóra rozciąga się, wiotczeje i traci swą grubość. Nagromadzają się liczne zmarszczki i nasza cera traci swój młodzieńczy blask. Nasze komórki i narządy wewnętrzne przestają poprawnie funkcjonować. Podsumowując glikacja niszczy nasze ciała tak samo od wewnątrz, jak i z zewnątrz.

Zwiększony poziom AGE

Bez wątpienia istnieje wiele przyczyn zwiększenia poziomu AGE w naszym organizmie i jego kumulacji. Poniżej przedstawię Wam kilka z nich, na które mamy ogromny wpływ, warto się nad tym zastanowić. Jeśli trzeba, natychmiast wdrożyć zmiany aby zahamować proces starzenia się, w tym również starzenie się skóry. Zwiększony poziom AGE przede wszystkim wiąże się z podwyższonym poziomem glukozy, dlatego trzeba skupić się na zachowanie odpowiedniej normy cukru we krwi.

Czynniki wpływające na podwyższenie poziomu AGE w organizmie

  • Zła dieta (pokarmy z dodatkiem cukru, wysoko przetworzona żywność, produkty mączne przyczyniają się do zwiększenia poziomu glikacji),
  • Sposób przygotowania posiłków (przyrumienione, karmelizowane, mocno przypieczone, smażone na głębokim tłuszczu lub grillowane pokarmy przyspieszają proces starzenia się),
  • Stres emocjonalny (przyczynia się do podwyższenia poziomu cukru we krwi),
  • Mała ilość snu (zaraz po diecie ilość snu jest jedną z najważniejszych przyczyn funkcjonowania organizmu. Od tego zależy, czy nasz organizm będzie funkcjonował poprawnie, czy też nie),
  • Zmęczenie fizyczne, zbyt długa praca (wycieńczony i nieodprężony organizm jest bardziej podatny na nieprawidłowości zachodzące w naszym organizmie),
  • nadmierne opalanie, ekspozycja na szkodliwe promieniowanie UVA/UVB (ekspozycja na słońce przyśpiesza starzenie się skóry. Utrata wody w skórze i uszkodzenie kolagenu powodują nadmierne wysuszenie),
  • Nadwaga, otyłość (utrudnia organizmowi pozbycie się uszkodzonych przez cukier białek, wysoki poziom cukru niszczy organizm),
  • Nikotyna (palenie papierosów przyczynia się do długotrwałego odkładnia się w organizmie ‚zepsutych’ białek).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *